Spelen heeft geen beoogde uitkomst. Spelen gebeurt uit vreugde en nieuwsgierigheid. Het zoekt geen extern doel of validatie.

Het leven begint met spelen. Naarmate we ouder worden, vergeten velen van ons het.

Het is aanwezig en nieuwsgierig zijn. Op een gegeven moment wordt ons geleerd bepaalde vooruitgang in het leven na te streven, zoals geld, familie en een goed leven. Ons wordt geleerd dat we dit kunnen bereiken door hard te werken en regels te volgen. Spelen krijgt een slechte naam. Het heeft de connotatie van niet-serieus en contraproductief.

Spelen is niet alleen voor kinderen. Het is een gepersonaliseerde en unieke sleutel om ieders Zone of Genius te ontgrendelen.

Het leven als CEO lijkt meer op een marathon dan op een sprint. Wat als je jezelf de vraag stelt: “Hoe kan ik dit leven leuker maken?”

Wanneer u meer in uw bedrijf gaat spelen, zal het uw leven beter maken. Je leidt met nieuwsgierigheid en vreugde versus je ego. Bewust leiderschap is spelen, omdat spelen zichzelf begrijpen, luisteren en reageren betekent.


Ik heb ooit een CEO gecoacht die op het punt stond haar bedrijf te verkopen. Ze was voortdurend gestrest en uitgeput en merkte dat ze buiten werktijd nooit bij haar dierbaren aanwezig was. Samen kwamen we tot de ontdekking dat haar leven uitsluitend uit werk, doelen en verantwoordelijkheden bestond, en niet uit spel.

De eerste vorm van spel die we hebben toegepast, is het vinden van haar originele inspiratie voor het bedrijf. Ze roteerde naar de marketingafdeling en schreef een paar blogposts voor haar bedrijf. Dat maakte haar gelukkiger en trok nieuwe medewerkers aan om bij haar te komen werken.

Het tweede type spel was in relaties met haar mede-oprichter. Ze probeerden hun vergaderingen buiten te houden, zonder elektronica, tijdens een etentje, enz. Het veranderde een inspannende relatie in een diepe vriendschap. Het resultaat: haar mede-oprichter werd een betere COO dan de CEO zich ooit had kunnen voorstellen.


Het spel verslapt niet. Het is eigenlijk een productiviteitshack. Als je goed bent in herstellen met spelen, zul je creatiever zijn.

In plaats van je regel voor regel instructies te geven over hoe je moet spelen (wat zelden werkt omdat de definities van 'spelen' voor iedereen enorm verschillend zijn), is het beste wat ik kan doen lesgeven
jij hoe je moet spelen.

Coaches kunnen je leren spelen met de richtlijnen en ontdekken wat bij jou resoneert. Je speelt met angst om je waarheid te vinden. Je leert experimenteren en leren in plaats van dingen persoonlijk op te vatten. U vindt uw persoonlijke Zone of Genius en delegeert de rest van uw verantwoordelijkheden. Je speelt in persoonlijke levens en relaties, zodat je je voller voelt; daarom heb je meer te geven aan hun bedrijf.

Het leven begint opnieuw als je spel ontdekt. Je kijkt naar de wereld met kinderlijke opwinding en vreugde, maar deze keer aangedreven door je volwassen wijsheid en middelen.

Als je het opzettelijk doet, zul je uitlaatkleppen in je leven gaan vinden die pure, onvervalste nieuwsgierigheid en speeltijd opwekken. Dat zal leiden tot een vreugdevoller leven. En dat vreugdevolle leven zal ervoor zorgen dat je volledig opkomt voor je team en je bedrijf.

Hier zijn een paar manieren waarop je meer spel kunt toevoegen:

  1. Reserveer 1 uur per week voor iets dat leuk voor je is. Ga vóór deze tijd even zitten en schrijf gedurende 10 minuten op wat voor jou die dag leuk zou zijn. Zorg er vervolgens voor dat u zich gedurende deze periode niet op een zijspoor laat brengen door andere mensen of elektronica.
  2. Vraag tijdens je volgende teamvergadering aan je team hoe het werk leuker kan zijn? Verzamel hun antwoorden en houd elke persoon verantwoordelijk voor 1 actiepunt.
  3. Kies één belangrijke persoon in je leven (echtgenoot, ouder, vriend, enz.) en vraag jullie allemaal om op te schrijven wat de leukste dag voor jullie tweeën zou kunnen zijn. Blokkeer vervolgens uw agenda en zorg ervoor dat het gebeurt.

Net als bij elke gewoonte is herhaling nodig om krachtiger te worden. Maak tijd en ruimte voor regelmatig spelen in je leven. Als je een EA of een stafchef hebt, zorg er dan voor dat zij contact met je opnemen over wanneer je tijd vrijmaakt om te spelen en hoe spelen er voor jou uitziet. Houd er rekening mee dat spelen gunstig is voor het bedrijf, dus dit kan binnen hun verantwoordelijkheidsgebied (AOR's) vallen. Ze kunnen je misschien zelfs helpen tijd in je agenda vrij te maken om dit te ervaren. Hoe dan ook, geef de mensen om je heen de kracht om jou verantwoordelijk te houden voor een vervullend, speels leven.

Tijd om te spelen